kVAKULA UPOZORIO NA VELIKU PROMJENU VREMENA 'Bit će naglo i žestoko, očekuju nas kiša, munje, pad temperatura, olujan vjetar, ponegdje i snijeg...'

VAKULA UPOZORIO NA VELIKU PROMJENU VREMENA 'Bit će naglo i žestoko, očekuju nas kiša, munje, pad temperatura, olujan vjetar, ponegdje i snijeg...'

05.10.2017
Autor: VijestiDana.hr
VAKULA UPOZORIO NA VELIKU PROMJENU VREMENA 'Bit će naglo i žestoko, očekuju nas kiša, munje, pad temperatura, olujan vjetar, ponegdje i snijeg...'

Prošlih smo se dana već mogli uvjeriti u raznolikost jesenskog vremena, a još više ćemo u nastavku tjedna, u kojem će biti kojekakvih prizora, i idiličnih i manje idiličnih, koji također neki vole, piše glavni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.

Nakon južine i mjestimične kiše, koje će u srijedu uglavnom biti u Dalmaciji, tlak je zraka već potkraj utorka počeo rasti, ali već u drugom dijelu srijede ponovno će padati pa ćemo u četvrtak imati još izraženiju južinu od one u utorak. U petak pak ponovno nagla i prilično žestoka promjena, uz kišu, vjerojatno i munje, pad temperature, u gorju ponegdje i snijeg, a na Jadranu će, osim juga i kiše, u petak i subotu biti i jake i olujne bure i tramontane, najprije na sjevernom dijelu.

Stoga će se u istočnoj Hrvatskoj u noći razvedravati, a samo još ponegdje ujutro može biti kiše, uglavnom u Posavini i Srijemu, dok je u Podravini i Slavoniji vjerojatnija mjestimična jutarnja magla. Najniža temperatura zraka od 8 do 10 °C, a najviša oko 19 °C.

Podjednaka poslijepodnevna bit će i u središnjoj Hrvatskoj, a jutarnja će biti čak i malo niža, od 6 do 8 °C, uz čestu, iako ne i dugotrajnu maglu. Tijekom dana barem djelomice sunčano, gdjekad čak prolazno i pretežno vedro, uz slab vjetar.

I na sjevernom će Jadranu vjetar prijepodne oslabjeti, ali će u noći i ujutro puhati umjerena bura, mjestimice i jaka, podno Velebita i s olujnim udarima, uz koje more u početku može biti i valovito. Kiše će još uglavnom prijepodne biti u Lici, a sasvim suho ne može se jamčiti ni na južnijim otocima. Temperatura zraka ujutro od 10 do 15 °C, u gorju oko 7 °C, a poslijepodne od 16 do 18 °C, uz more od 20 do 22 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije još i malo viša, ali uz promjenljivo vrijeme i uglavnom prijepodne mjestimičnu kišu, često u obliku pljuskova koje može pratiti i grmljavina. Nakon gdjegod umjerene jutarnje bure poslijepodne će biti tiho, ili uz samo slab vjetar, te mirno i malo valovito more.

Podjednako će biti i na jugu Hrvatske, gdje će prevladavati slabo do umjereno jugo, ujutro ponegdje prolazno i bura. Uz djelomice sunčano vrijeme mjestimice je moguća kratkotrajna kiša, pa i pokoji pljusak i grmljavina. Temperatura ujutro od 13 do 18 °C, a poslijepodne 23 ili 24 °C.

U četvrtak južina, uz djelomice sunčano vrijeme, te mjestimičnu jutarnju maglu, a malo kiše može pasti u gorju i unutrašnjosti Istre i Dalmacije. U petak i u noći na subotu posvuda oblačnije i hladnije, uz sjeveroistočni i sjeverni vjetar, te kišu, u gorju ponegdje i snijeg. U subotu sa zapada razvedravanje, a povremene oborine najdulje će biti u istočnijim i južnijim krajevima. Potkraj ovog tjedna i početkom sljedećega vjerojatno stabilnije, ali posvuda ne i suho.

Na Jadranu u nastavku tjedna većinom još vjetrovitije, u četvrtak uglavnom uz jugo, na sjevernom dijelu od petka buru i tramontanu, koje će u subotu biti diljem Jadrana. Kiše, često pljuskova praćenih grmljavinom, u četvrtak će biti većinom na sjevernom dijelu, u subotu na južnom, a u petak vjerojatno posvuda. Bura će potkraj tjedna oslabjeti, ali je kiša moguća i u ponedjeljak. Valja se nadati - ne preobilna. Iako, prognostički izračuni nisu baš optimistični, zaključuje Zoran Vakula.

 

PROMO
Eurobazeni d.o.o. www.bazeni-hrvatska.hr

Eurobazeni d.o.o. www.bazeni-hrvatska.hr

Tvrtka „EUROBAZENI“ d.o.o., osnovano u Hrvatskoj 2014. godine, sastavljeno je od tima suradnika sa vi&scaron...

Stefanotis j.d.o.o. bavi se računovodstveno-knjigovodstvenim uslugama i savjetovanjem, Zagreb

Stefanotis j.d.o.o. bavi se računovodstveno-knjigovodstvenim uslugama i savjetovanjem, Zagreb

Pružamo knjigovodstveno - računovodstvene usluge za trgovačka društva, obrte i neprofitne organizacije. Na&sca...

 Kings & Queens Hostel Zagreb

Kings & Queens Hostel Zagreb

Kraljevsko iskustvo hrvatske   Hostel Kings & Queens nalazi se u potpuno renoviranoj i tematski uređenoj zgr...

NAJNOVIJE
Novosti
Tvrtke
MARK DECOR, OBRT ZA SOBOSLIKARSKO-LIČILAČKE USLUGE, ZAGREB

MARK DECOR, OBRT ZA SOBOSLIKARSKO-LIČILAČKE USLUGE, ZAGREB

Soboslikarsko licilacki obrt iz Zagreba nudi Vam izvodjenje radova po pristupacnim cijenama, uz vise ...
Obrt za prijevoz putnika G.Tur

Obrt za prijevoz putnika G.Tur

Obrt za prijevoz G.Tur, pruža usluge povremenog prijevoza putnika kombi vozilom marke Opel Vivaro 2 ...
Usluge prijevoza ZAGREB (2)

Usluge prijevoza ZAGREB (2)

KOMBI PRIJEVOZ,SELIDBE,ODVOZ GLOMAZNOG OTPADA!!!!!! BESPLATAN odvoz bjele tehnike i željeza!!! .AKC ...